top of page
Zoeken
Foto van schrijverMario Vanderseypen

De karakterstructuren ontmaskerd




Waarom doe ik de dingen die ik doe?


Tijdens coachgesprekken werk ik vaak met de karakterstructuren van Reich. Wist je dat de vorming van je karakter, je sterktes en ook je valkuilen, hoofdzakelijk bepaald worden door de dingen die je meemaakt in de eerste 7 levensjaren. 

Ze hebben een erg bepalende invloed op wie we later zullen zijn en de keuzes die we zullen maken op het vlak van een partner, de job die we zullen uitoefenen en nog tal van andere zaken.

 

Trauma in onze kindertijd zorgt voor de vorming van verschillende maskers die ons beschermen tegen de pijn die we toen ervaarden. Je moet hierbij niet enkel denken aan zeer zware trauma's zoals misbruik of slachtoffer zijn van pesten. Trauma ontstaat evenzeer bij bijvoorbeeld ouders die beiden uit gingen werken en het kind dat daardoor ook trauma en angst ervaart.

 

Zoals gezegd beschermde dit masker ons toen tegen de pijn, maar ook in ons volwassen leven dragen we deze maskers al behoort het echte trauma al lang tot het verleden. Ze belemmeren ons daardoor ook vaak om onze ware ik te tonen in ons volwassen leven. 

 

Wij vermijden bijvoorbeeld echte verbinding uit angst voor afwijzing of we houden van controle, vervallen in perfectionisme of hebben soms het gevoel dat we steeds moeten zorgen voor de ander, anders gaat het mis of zullen we ons niet langer geliefd voelen.

 

De 6 karakterstructuren

 

Reich, een pionier op het gebied van psychoanalyse, identificeerde verschillende karakterstructuren die onze persoonlijkheid en gedragingen vormgeven. Laten we deze boeiende concepten verkennen:

 

  1. Schizoïde structuur: Mensen met deze structuur hebben vaak moeite met verbinding maken en voelen zich geïsoleerd of de vreemde eend in de bijt. Ze kunnen afgesneden zijn van hun emoties en lichaam. Anderzijds kunnen zij vaak heel sterk voelen.  

  2. Orale karakterstructuur: Dit type vertoont vaak afhankelijk gedrag en kan obsessief zijn in het zoeken naar bevrediging, soms via eten, drinken of andere genotmiddelen en heeft een meer dan normale behoefte aan complimenten. Angst voor tekort is vaak een thema. Anderzijds is dit type vaak bezig met de behoefte van de ander, maar vergeet daardoor zelf uit te reiken naar anderen om de eigen noden te vervullen.  

  3. Masochistische karakterstructuur: Individuen met deze structuur hebben de neiging tot zelfopoffering en onderdrukken hun eigen behoeften om anderen te behagen. Deze types houden ervan om te zorgen voor anderen, kunnen zeer goed luisteren en blijven naast de ander staan, ook wanneer het erg moeilijk wordt. Ze vinden het erg lastig om "nee" te zeggen, zeker wanneer anderen hun hulp inroepen.  

  4. Psychopathische karakterstructuur: Gekenmerkt door een gebrek aan empathie en schuldgevoel, vertonen mensen met deze structuur vaak manipulatief gedrag en oppervlakkige charme. Anderzijds zijn het geboren leiders en hebben ze er geen problemen mee om knopen door te hakken en om resultaat te bereiken.  

  5. Rigide karakterstructuur: Deze mensen zijn vaak controlerend en streven naar perfectie, waardoor ze moeite hebben met spontaniteit en flexibiliteit. Ze houden van schoonheid en perfectie, maar durven vaak niet hun eigen ik te tonen uit angst dat het eigen ik "niet mooi genoeg zal zijn"  

  6. Symbiotische karakterstructuur : Ze hebben erg veel moeite om eigen keuzes te maken en eigen behoeftes aan te geven. Iemand vaart continu mee op de mening, keuzes en gedrag van iemand anders die belangrijk voor hem of haar is. De grote vraag voor dit individu is 'wie ben ik zonder de ander? Aan de andere kant zorgen ze vaak voor bijvoorbeeld de lijm in de groep of voelen de pijn van de ander erg goed aan. Ze zijn hier ook te vaak mee bezig...

 

En welke hoort nu bij mij?

 

Ik moet je teleurstellen : je hebt ze allemaal en je zal het betrokken masker inzetten wanneer het getriggerd wordt door iemand of door een bepaalde setting of situatie. Ze hoeven ook niet allen belemmerend te werken. Elke karakterstructuur heeft zijn parelkant maar ook zijn schaduwkant. Meestal zijn er van de 6 structuren een tweetal erg uitgesproken bij een individu en zorgen ze ervoor dat je uit de verbinding gaat wanneer je erin getriggerd wordt. Dat maakt dat je bv in relaties (familie, vrienden, partners....) of in situaties steeds in dezelfde valkuil trapt.

 

Wil je graag ontdekken welke structuren bij jou dominant zijn en hoe je ermee kan omgaan? Boek hieronder een afspraak voor coaching. Ik kijk er graag naar, samen met jou...


Warme groeten,

Mario













12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page