top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMario Vanderseypen

Elkaar Aanraken…7 Voordelen!

Naast deze voordelen voor de gezondheid, voelt elkaar aanraken gewoon zoooo goed! Of het nu een kneepje in de hand is, of een berengrote knuffel, een relatie is niet compleet zonder aanraking.

Fysiek contact is broodnodig, net als oogcontact of een glimlach. Elkaar aanraken kan een relatie verdiepen of herstellen. En het ontbreken ervan kan een relatie om zeep helpen. Bij het uiten van je gevoelens voor iemand anders speelt aanraken een cruciale rol. Zowel formeel als intiem.Een aanraking kan grenzen doorbreken en twee personen nauw met elkaar verbinden. En het geheim achter dit alles is meer dan alleen huid tegen huid.

Wanneer we iemand anders aanraken, vindt er een uitwisseling van energie plaats. Je kunt er niet aan ontkomen dat er bij een aanraking een soort van energetische verbinding plaatsvindt. Zelfs bij een onschuldige aanraking als het schudden van een hand of je hand op een schouder.


Wat gebeurt er bij een aanraking? Hier zijn zeven voordelen!


#1 Je voelt je verbonden met anderen We zijn sociale wezens. We hebben allemaal dat gevoel van verbinding met andere leden van onze stam nodig. Soms ontstaat deze verbinding bij gesprekken met anderen. Aanraking als non-verbale communicatie speelt ook een belangrijke rol in de menselijke communicatie.

#2 Aanraken vermindert onrust Een simpele aanraking door iemand anders kan je zekerder doen voelen. Minder angstig. Je kunt je meer geaard en veilig voelen. Niet zo alleen. Niet alleen kinderen kunnen regelmatig een warme, geruststellende knuffel gebruiken om alles een beetje beter te maken. Dus als jij jezelf voelt als pakketje spanning, vraag om een knuffel!

#3 Fysiek contact is nodig voor hechting Aanraking is één van de manieren waarop partners een band met elkaar opbouwen en ouders een band met hun kinderen scheppen. Als je verstrikt raakt in het drukke, alledaagse leven en vergeet elkaar af en toe aan te raken, dan voel je je al gauw niet meer zo met elkaar verbonden en kunnen familierelaties eronder lijden. Regelmatig contact maken is een van de manieren waarmee we voortdurend onze banden met degenen die we liefhebben bevestigen.

#4 Aanraken verlaagt je bloeddruk Studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig lichamelijk contact hebben een lagere bloeddruk hebben dan degenen die dat niet doen. Zelfs het hebben van een huisdier kan een gunstig effect hebben! Aanraking vertraagt de hartslag en helpt het herstelproces tijdens ziekte en na een operatie.

#5 Het verbetert je kijk op het leven Het is moeilijker om pessimistisch te zijn als je je verbonden voelt met anderen. Door aanraking voelen mensen zich vaak meer optimistisch. Positiever en minder cynisch. Een positieve, vertrouwensvolle houding ten opzichte van anderen vermindert de spanning in ons dagelijks leven en verbetert onze relaties.

#6 Voelen geeft ons de zintuiglijke input die we nodig hebben Al onze fysieke zintuigen zijn belangrijk voor een goede ontwikkeling van onze hersenen en onze emotionele ontwikkeling. Alle verschillende soorten van aanraking, van een kusje op je wang tot een diepe massage sturen onze hersenen de fysieke input die we nodig hebben om ons een beeld van de wereld te vormen. Dus maak ook tijd om, naast het aanraken van andere mensen en huisdieren, verschillende texturen en sensaties te voelen zoals het koele zand door je vingers laten glijden of het nemen van een warm ontspannend bad.

#7 Met contact uiten we onze gevoelens Soms zorgt een zachte aanraking voor de veiligheid, die het mogelijk maakt weggestopte gevoelens aan de oppervlakte te brengen. Dit kan best eng voelen de eerste eerste. Toch, als het uiten van je gevoelens een vast onderdeel is van de zorg voor jezelf, dan ben je dankbaar voor deze mogelijkheid. Taal weerspiegelt goed het verband tussen fysieke aanraking en het uiten van emoties. Een video, toneelstuk, lied of film kan ons diep ‘raken’.177 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page