top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMario Vanderseypen

Psoas : de spier van de ziel

Vandaag gaan we het hebben over een fascinerend en vaak over het hoofd gezien spier, de psoas.


Deze spier, ook bekend als de iliopsoas, speelt een cruciale rol in ons lichaam, niet alleen bij beweging, maar ook bij emoties zoals angst. Laten we dieper ingaan op de psoas en de verrassende link met rugpijn en angst.Wat is de PSOAS?

De psoas is een diepliggende spier die diep in de buikholte begint en zich uitstrekt langs de zijkanten van de wervelkolom tot aan de dijbeen.

 

Het is een van de grootste en krachtigste spieren in het menselijk lichaam en speelt een sleutelrol bij het ondersteunen van de wervelkolom, stabiliseren van de heupen en het mogelijk maken van bewegingen zoals lopen, rennen en buigen.Verband met rugpijn

Veel mensen ervaren rugpijn, en een zwakke of gespannen psoas kan een belangrijke oorzaak zijn. Langdurig zitten, gebrek aan lichaamsbeweging en stress kunnen leiden tot verkorting of spanning in de psoas, wat kan resulteren in een slechte houding, bekkenkanteling en uiteindelijk rugpijn.

 

Het strekken en versterken van de psoas kan een effectieve manier zijn om rugpijn te verminderen en de algehele ruggezondheid te verbeteren.De Emotionele Psoas


Naast zijn fysieke functies heeft de psoas ook een diepgaande relatie met onze emoties, met name angst. Deze spier wordt vaak beschouwd als de 'spier van de ziel', omdat het de verbinding tussen het lichaam en de geest symboliseert.

 

De psoas reageert op stress en spanning door zich aan te spannen, wat een fysiologische reactie kan veroorzaken die ons angstig doet voelen. Door bewust te werken aan het ontspannen en loslaten van de psoas, kunnen we vaak een gevoel van kalmte en evenwicht in zowel lichaam als geest bevorderen.


Hoe de Psoas te Verzorgen


Er zijn verschillende manieren om voor je psoas te zorgen en de negatieve effecten van spanning en stress te verminderen:

 

  • Regelmatige lichaamsbeweging, zoals yoga, pilates en specifieke psoas-strekkingen, kan de flexibiliteit en kracht van de psoas verbeteren.  

  • Massage : door een diepe massage van de lies en de rug kunnen we de dieper gelegen psoas bereiken en kunnen we voor een release zorgen. Het effect is het verdwijnen van de pijn en/of het loskomen van emoties. Dit is een pittige massage maar wel heel effectief!  

  • Mindfulness en ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij het verminderen van stress en het ontspannen van de psoas.  

  • Ergonomische aanpassingen in je werk- en leefomgeving kunnen helpen om overmatige druk op de psoas te verminderen, vooral als je veel zittend werk doet.  

Kortom, de psoas is veel meer dan alleen een spier die beweging mogelijk maakt. Het is een belangrijk onderdeel van ons lichaam dat nauw verbonden is met zowel fysieke als emotionele gezondheid. Door aandacht te besteden aan de gezondheid en het welzijn van onze psoas, kunnen we niet alleen rugpijn verminderen, maar ook een dieper gevoel van welzijn en evenwicht bereiken.
14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page