top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverMario

Nazomeren met je Aarde element in balans!

Bijgewerkt op: 6 sep. 2021
Wat een zomer hebben we achter de rug! Overal regen en nattigheid...pfff... Gelukkig heeft de indian summer zijn intrede gedaan.


Je hebt ongetwijfeld al eens gehoord van de 5 elementen : Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur. De nazomer is de tijd van oogst, warmte en overvloed in de natuur én van het Aarde element. Het Aarde element staat voor : stabiliteit, ondersteuning, voeding, vruchtbaarheid en ontvankelijkheid.


Aarde

In de traditionele Chinese geneeskunde horen de organen Maag en Milt bij het Aarde element. Wanneer je Aarde element uit balans is heb je vaak de neiging naar zoete tot zeer zoete voedingsmiddelen. Het nadeel van deze neiging naar zoet is dat wanneer je nog meer zoet gaat eten je Aarde element nog meer uit balans raakt.


In het Aarde element draait alles rond jezelf voeden, zowel jezelf op fysiek niveau als psychologisch niveau.


Hoe merk je dat je Aarde element uit balans is? Een aantal symptomen...

 • je piekert veel, je zit constant in je hoofd, je gedachten malen maar door

 • je ervaart een gebrek aan eetlust

 • je houdt vocht vast (oedeem) of hebt constante dorst

 • je voelt vermoeidheid na het eten

 • je hebt constant last van blauwe plekken op het lichaam

 • je hebt een drang naar suiker en zoet om de dag door te komen of om energie te krijgen

 • je hebt een volle of gespannen buik na je maaltijd

 • je gewrichten voelen stijf en/of opgezet

 • je ervaart problemen met je stoelgang (zowel zeer dunne stoelgang als constipatie)


Hoe pak je nu de die disbalans aan? Enkele tips!

 • Voeding

Zoals ik al schreef is voeding in dit element vaak cruciaal. Een oud chinees gezegde zegt dat je 's ochtends het best ontbijt als een keizer. Een kop koffie volstaat echt niet!
Om je Aarde element in balans te bregen is het erg belangrijk om zoetigheden te mijden. Denk hierbij zeker aan alle geraffineerde suikers. Dat lijkt soms vrij simpel, maar zoals je waarschijnlijk al weet zit suiker vaak verborgen in voedingsmiddelen waar we het niet verwachten. Ik daag je uit om eens een aantal zaken te bekijken die je in je kast hebt staan. Suiker vind je zeker niet enkel in koekjes en gebak! Mijd ook erg zoet fruit zoals bv. watermeloen


Ook kunstmatige zoetstoffen zijn uit den boze. Alcohol bevat ook suiker mocht je dat nog niet weten...


Voedingsmiddelen die je Aarde element in de positieve zin ondersteunen zijn gierst, maïs, pompoen, wortelen, kikkererwten, amandelen, appelen, pruimen en pastinaak. Kortom alle echte seizoensgroenten en vruchten van deze tijd van het jaar.


 • Aarden

Om je Aarde element terug meer in evenwicht te brengen moet je letterlijk aarden. Mocht je niet weten hoe, hieronder vind je enkele suggesties

 1. ga wandelen, trek de natuur in, maak contact met bomen

 2. dans, beweeg of sport

 3. mediteer : voor sommigen een uitdaging om te doen, maar zeer heilzaam. Heb je dit nog nooit gedaan? Op youtube of bv Spotify vind je talloze geleide meditaties terug. Je vindt er vast een paar die bij jou passen.

 4. loop zo veel mogelijk op blote voeten of ga gewoon eens een halfuur languit in het gras liggen

 5. Pak een aantal van die huishoudelijke taken aan die je misschien al lang uit de weg bent gegaan

 • Shiatsu

Eerder in deze blog schreef ik al dat het Aarde element verbonden is met de organen Maag en Milt. Bij deze organen horen meridianen of energiebanen die over het hele lichaam lopen. Via zachte druk op deze specifieke meridianen maken we blokkades los en maken we de vrije stroom van energie weer mogelijk. In mijn praktijk bied ik deze behandeltechniek aan. Nieuwsgierig? Hieronder vind je een link waar je jouw shiatsu moment kan vastleggen. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten!


Warme groeten,

Mario
143 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komen


bottom of page