top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMario Vanderseypen

Kuzu : Bindmiddel met flinke pluspunten

Wat is Kuzu?


Ex-Kuzu? Wanneer ik met mijn cliënten spreek over Kuzu merk ik dat ze vaak nog nooit van dit wonderbaarlijke product gehoord hebben. Graag een woordje uitleg dus…Ik gebruik al even Kuzu (ook kudzu genoemd) in mijn gerechten als plantaardige bindmiddel, net als bijvoorbeeld arrowroot. Het heeft geen smaak maar geeft wel een licht romig effect aan je gerechten.


Los van de fijne eigenschappen als bindmiddel is het ook wel een typisch voorbeeld van hoe je voeding als medicijn kunt gebruiken.

In China, Tibet en Japan is de wortel van deze klimplant (Kudzu of Pueraria Lobata) al honderden jaren in gebruik als medicinale plant. Het heeft onder andere een impact op de werking van het spijsverteringskanaal en kan ondersteunend werken bij heel wat klachten van het de maag en de darmen....


Kuzu in de keuken


Er is een grijze en een witte variant te koop in de natuurwinkels. De grijze bevat meer mineralen en sporenelementen dan de witte maar is natuurlijk minder mooi in bijvoorbeeld een bechamelsaus, soep of als je je eigen (kokos)yoghurt maakt. Gebruik kuzu ook eens in een smoothie of soep om deze iets dikker te maken of gewoon om van onderstaande heilzame eigenschappen gebruik te maken.


Voor gebruik los je het altijd even op in koud water. Roer het tot een glad papje voor je het toevoegt aan je gerecht. Je kan het ook perfect in warm water oplossen (niet koken!) en zo opdrinken.


Het bindmiddel is gemaakt van het zetmeel van de wortel. Kuzu heeft flink wat voordelen voor je gezondheid, met name die van je spijsvertering.


Het ontkrampt het spijsverteringskanaal,

Het heeft een antibacteriële werking / vermindert diarree,

Het heeft een verzachtend effect op zowel maag- als darmslijmvliezen.

Het vermindert de drang naar suiker en bijvoorbeeld ook alcohol wat veel suiker bevat


Probeer het zeker eens uit bij maag en darm klachten en je zal zelf ervaren wat het effect ervan is!


Wil je meer weten of wil je zelf eens je voedingspatroon onder de loupe nemen, reserveer dan zeker je polariteitsmeting met voedingsadvies. Hier gaan we dieper in op je eigen eetpatroon en de effecten op lichaam en geest…203 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page